Bjursåsluffen -99

Banor

Alla banor från Bjursåsluffen -99 finns tillgängliga från och med tävlingsdagens eftermiddag. Du kan titta på en sammanställning över alla kontroller eller bana för bana. Analysera ditt eget lopp eller studera övriga banor från tävlingen. Eventuellt kommer även vissa banor att kompletteras med segrarens vägval.

Ladda ner

För att ladda ner banorna för Bjursåsluffen -99 krävs tre saker:

 1. Programmet WINCACS för att visa bandatabasen. En demoversion kan laddas ner och installeras på din dator.
 2. Bandatabasen, 295 kB, spara Luff99.WCS antingen på valfritt bibliotek, eller under WINCACS rotbibliotek …\Wincacs\Data
 3. Bakgrundskartan (GIF-bild) 1917 kB, spara Luff99.GIF antingen på valfritt bibliotek, eller under WINCACS rotbibliotek …\Wincacs\Kartor. Observera att kartan är Bjursås OK:s egendom och får inte spridas vidare eller användas i andra sammanhang.

Kort lathund till WINCACS

 1. Starta programmet
 2. Öppna bandatabasen under rullgardinsmenyn Arkiv/Öppna, välj filen Luff99.WCS som du sparat ner enligt ovan.
 3. Öppna rullgardinsmenyn Karta/Kartfil…, markera den fil som redan står där och tryck på knappen "Ändra…" och ange bibliotek och filnamnet Luff99.GIF enligt ovan.
 4. Öppna rullgardinsmenyn Karta/Koordinatsystem…, kontrollera att kartskalan är 1:15000 och upplösningen 150 dpi,
  Under fliken "Offset" skall det stå
  X: -149.96 (Observera decimalpunkt, ej komma)
  Y: 296.46
  Verifiera med OK.
 5. Till höger på skärmen finns ett fönster med tre sektioner: Kontrollbank, Banor och Kartor. Dra ner "hissen" till kartor och välj en klass, t.ex. H21L, genom att dubbelklicka (Banor visar definitionerna enbart). Nu visas kartan med banan för H21L. Om kartan inte hittas av programmet, upprepa då punkt 3 ovan.
 6. Välj skala med knapparna "+", "-", "1:1". Med en långsam dator är skalan 1:1 snabbast eftersom ingen omräkning av GIF-bilden behöver ske.
 7. Med höger mustangent nedtryckt får du en hand som du kan greppa kartan och flytta runt banan/kartan.
 8. Med ett dubbelklick med höger mustangent på en kontroll, visas definitionen för konrollen. Ett klick på skärmen tar bort den.
 9. Om för många kartor/banor öppnats tar minnet slut i datorn, och ett meddelande "Application error". Du kan dock fortsätta med Ja/Yes men stäng ner några eller alla banor med rullgardinsmenyn Fönster/Stäng nästan alla…
 10. Programmet är i övrigt lättanvänt och användandet ger sig själv.

Tycker du att det är positivt att lägga ut banorna på detta sätt, hör gärna av dig på E-post adressen nedan. Jag är tacksam för alla som meddelar att de laddat ner banorna (nyfiken på hur mycket det utnyttjas).

Alla banor i A4-format på tävlingen skrevs ut med färglaserskrivare på tidigare tryckta kartor. Läs gärna om erfarenheterna.


Synpunkter på hemsidan
Copyright©1999 Bjursås Orienteringsklubb
Antal besökare på denna sida sedan 2003-03-06 är: